Forum Hania Humorek Strona Główna


Hania Humorek
Forum strony HaniaHumorek.pl
Odpowiedz do tematu
Magiczne ( i nie tylko) przepisy Madame.H!!!
Madame.H
Zwyciężczyni Wielkiego Dyktanda


Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: mam wiedzieć

Przepisy na czarodziejsie dania!!!
CZEKOLADOWE ŻABY
- torebka chipsów czekoladowych lub duża tabliczka czekolady (w kawałkach)
- 1 łyżeczka startej czekolady
- foremki (najlepiej w kształcie żab Wink
- małe cukierki
Przygotowanie
Rozpuść czekoladę w mikrofali bądź w rondlu. Odłóż 1 łyżeczkę (którą dokładnie przecieramy). Wlej do foremek i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Wyłóż żaby z foremek i za pomocą odłożonej czekolady przytwierdź im cukierkowe oczy.
_____________________________________
ELIKSIR UŚMIECHU
- dojrzały banan
- łyżka soku z cytryny
- 1 łyżkę cukru
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki lodów waniliowych.
Przygotowanie:
Obierz banana, pokrój go w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Mikserem wymieszaj banany z mlekiem. Na spód każdego pucharka włóż łyżkę lodów i zalej bananowym mleczkiem.
__________

CHATKA HAGRIDA

- 25 dag płatków owsianych
- 3 łyżki mąki
- 20-25 dag cukru
- 10 dag margaryny lub masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny i otartą z niej skórkę
- olejek migdałowy.
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem i w trakcie ucierania dodawaj jajka, mąkę, skórkę cytrynową, sok, olejek i płatki. Włóż masę do małej tortownicy - natłuszczonej i wysypanej płatkami. Następnie piecz ciasto w średnio nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut. "Chatkę" przyrządza się szybko i łatwo. Na koniec udekoruj ciasto według własnego pomysłu!
__________


KARALUSZKI

- opakowanie chipsów czekoladowych
- 1 łyżka czekolady
- 1 łyżka rodzynek
- 2 szklanki cienkich precelków dzielonych na pół
Przygotowanie:
Rozpuść czekoladę i kładź łyżką na pergaminie aż do wystygnięcia. Za pomocą pozostałej czekolady przytwierdzić rodzynki i precelki. Pozostawić do stwardnienia.
__________
FASOLKI

- 1 łyżka masła
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 4 torebki żelatyny
- sok z jednej cytryny i otarta z niej skórka
- sok z wiśni
- galaretka agrestowa
- 1/2 szklanki cukru pudru.
Przygotowanie:
Wysmaruj 3 salaterki masłem. W garnku zamieszaj wodę z 1/2 szklanki cukru i gotuj bez przerwy mieszając, aż zacznie wrzeć. W miseczce rozpuść żelatynę w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstaw na 5 minut. Potem wlej żelatynę do garnka i gotuj przez ok. 15 minut stale mieszając. Podziel syrop na 3 części. Do jednej z nich dodaj sok z cytryny ze skórką, do drugiej sok z wiśni, a do trzeciej np. łyżeczkę proszku zielonej galaretki agrestowej lub 2 łyżki mleka. Każdą miarkę syropu gotuj oddzielnie przez 5 minut, a potem przelej do wysmarowanej masłem miseczki. Odstaw na 3 godziny, by masa stwardniała. Zawartość każdej miseczki pokrój nożem w małe, krótkie słupki i obtocz je w cukrze pudrze. Żelki-fasolki można przechowywać w szczelnym pudełku nawet przez 2 tygodnie!
__________
Ciasteczka hagrida!!!
Składniki:
białka – 2
cukier – 10 dag
wiórki kokosowe - 15 dag
mielone orzechy laskowe – 5 dag
mąka – 6 dag
tabliczka czekolady
cukier puder
tłuszcz do formy


Przygotowanie:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać wiórki kokosowe, orzechy laskowe, przesianą mąkę i posiekaną drobno czekoladę. Delikatnie wszystko wymieszać. Z masy łyżeczką formować stożki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wstawić do nagrzanego do temperatury 170°C piekarnika i piec 30 minut. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
_____________________-
EKSPRESS DO HOGWARTU

- 3/4 kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka i tyle samo wody
Przygotowanie:
Utrzyj mikserem cukier z margaryną i stopniowo podczas ucierania dodawaj jajka. W drugiej misce wymieszaj mąkę, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia i połącz z masą maślaną. Dodaj wodę i mleko i ubijaj przez chwilę mikserem. Wlej ciasto do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez godzinę. Gdy ciasto wystygnie, wytnij z niego nożem niewielkie prostokąty- wagoniki i lokomotywę z kominem. Z pokrojonych w kwadraciki krówek zrób okna, a koła pociągu z pudrowych pastylek lub żelków
Macie ochotkę na więcej? Piszcie!!!
yeeaah


Ostatnio zmieniony przez Madame.H dnia Sob 14:00, 24 Lut 2007, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Mycha
Bomba do kwadratu


Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 574
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń

Mam ochotę na więcej! Ej, a może każdy będzie robił swój temat? Tylko, Mada, weź "edytuj" i zmień temat na "Magiczne przepisy Madame.H!!!", albo coś, co mówi, że to temat twój, Mada. Zakładam juz swój!
Zobacz profil autora
Madame.H
Zwyciężczyni Wielkiego Dyktanda


Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: mam wiedzieć

Ok, zaraz będzie więcej- i nie tylko magicznych :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

EDIT: zedytowany na magiczne i nie tylko, bo mam kilka przepisów na ciasta i ciateczka :) :pic:
A więc:
SKRZYDEŁKA NIETOPERZA

- 16 skrzydełek kurczaka
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki suszonej pietruszki
- 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki
- 3/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku, sól, pieprz,
Przygotowanie:
Zmieszaj w miseczce przecier pomidorowy, miód, pietruszkę, czosnek, paprykę, sól, pieprz. Włóż skrzydełka do plastikowej torebki i wlej tam uzyskaną mieszankę. Zwiąż torebkę i potrząśnij nią, tak by całe mięso znalazło się w sosie. Torebkę ze skrzydełkami włóż na 2-3 godziny do lodówki. Następnie wyjmij skrzydełka z torebki i przełóż je do brytfanki. Marynatę wylej. Przez 30-35 minut piecz skrzydełka w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
_______________________-
SOK DYNIOWY

- 2 szklanki pokrojonej w kosteczki dyni
- 2 szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 szklanki soku ananasowego
Przygotowanie:
Wrzuć wszystko do miseczki i zmiksuj. Podawaj z lodem
__________

PIWO KREMOWE
- woda sodowa
- masło
- śmietanka
- toffi (chipsy bądź polewa)
Przygotowanie:
Wlej wodę sodową do szklanki, a masło i toffi do małej miski. Włóż miskę do mikrofalówki i rozpuść składniki (można wykorzystać też rondelek do podgrzania). Teraz podgrzej wodę ; ale tylko troszkę (ma być ciepła). Dolej do wody rozpuszczane masło i tofii oraz wlej śmietankę (jak tą do kawy). Wymieszaj wszystko i pij
__________

Niestety mam tylko tyle, ale teraz dam przepis na pyychszaniste ciacha Cool

KRUCHE BABECZKI
Kruche babeczki- 12 sztuk
Sładniki:
200g mąki, 100g masła, 60g cukru pudru, 1 zółtko, masło i mąka do wymarowania foremek, 200g konfitur, bądź świeżych owowców

Metalowe foremki smarujemy masłem i obsypujemy mąką, papierowych, lub silikonowych nie trzeba.
Siekamy masło z mąką i cukrem pudrem, rozcieramy palcami, dodajemy żółtko, zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je, wykrawamy kóła o średnicy ok- 9cm, wkładamy je do foremek, dociskamy do boków, dno nakłuwamy widelcem. Pozostałe ciasto podobnie zagniatamy i dalej postępujemy tak jak wyżej, aż wylepimy ciastem 12 foremek. Do wnętrza foremki wylepionej ciastem wkładamy jeszcze jedną foremkę. Zapobiegnie to spłynięciu brzegów w tracie pieczenia. Władamy do piearnika (nagrzanego do temperatury 200 stopni) i pieczmy osiem minut.
Delikatnie zdejmujemy wierzchnie foremki, studzimy babeczki, odwracamy je dnem do góry i stukając w foremkę, wyjmujemy je. Nakładamy do nich konfitury (lub owoce) oraz bitą śmietanę i podajemy.
SMACZNEGO!!!
przepis pochodzi z tygodnika "kropka"
Zobacz profil autora
Mycha
Bomba do kwadratu


Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 574
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń

Mmmm... Kiedyś wypróbuję. Brzmi "PYSZNIACHA" Exclamation
Zobacz profil autora
Madame.H
Zwyciężczyni Wielkiego Dyktanda


Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: mam wiedzieć

Jeszcze muszę wydusić od mamy przepis na pyszne ciasto z jabłkami, któte wczoraj zrobiła :D xD

*************************************
Edit:
Rogaliki z bakaliami
Na ciasto:
250 ml oliwy,
250 ml wody,
50 dag mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Sok z jednej cytryny.
Na nadzienie:
25 dag orzechów włoskich,
25 dag migdałów,
łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonych goździków,
miód.
Przepis:

Z migdałów i orzechów zdjąć skórkę, posiekać i wymieszać z przyprawami (cynamon, goździki) i dodać tyle miodu, by powstała gęsta masa.
Wodę, oliwę, proszek do pieczenia, sok z cytryny wymieszać, dodając tyle mąki, by ciasto było było twarde.
Rozwałkować je, pokroić w kwadraty. Do każdego kwadratu włożyć mniej więcej łyżeczke nadzienia,a ciasto zawijać tak, by stworzyło rogalik.
Układać na blasze do pieczenia i piec w temp 170 stopni 15 minut.
Posypać cukrem pudrem!
SMACZNEGO!
to oczywiście nie było ciasto, o którym pisałam...
Zobacz profil autora
Mycha
Bomba do kwadratu


Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 574
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń

Aaaah...
Brzmi smakowicie :D .
Ropuszniku, zrobimy
raz czekoladowe ROPUCHY?
:D :D :D :D :D :D :D
Zobacz profil autora
Madame.H
Zwyciężczyni Wielkiego Dyktanda


Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: mam wiedzieć

Ok- przepis:
-margaryna
-cukier
3 jajka
mąka
proszek do piecznenia
jabłka


3/4 kostki margaryny utrzeć z połową szklanki cukru na puszystą masę. Dodać trzy jajka i zmiksować. Do masy dodać dwie szklanki mąki i półtorej łyżeczki proszku do pieczenia. Wsypać pokrojone w kosteczkę jabłka i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec w temp ok. 180 stopni, piec- 40-50 min, po upieczeniu posypać curem pudrem.
Mówię wam to jest PYYYYYCHHHAAA!!!!
Zobacz profil autora
Mycha
Bomba do kwadratu


Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 574
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń

Spróbujemy Wink .
Sprawdzimy
ten smaczek,
co,
Ropuszniku?
:) :) :) :) :) :)
Zobacz profil autora
Madame.H
Zwyciężczyni Wielkiego Dyktanda


Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: mam wiedzieć

Niby takie zwykłe ciasto, a na prawdę jest boooosssssie Jęzor
Zobacz profil autora
Mycha
Bomba do kwadratu


Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 574
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń

Trzeba spróbować.
Zobacz profil autora
Madame.H
Zwyciężczyni Wielkiego Dyktanda


Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: mam wiedzieć

Więc próbuj i pisz! :D
Zobacz profil autora
Mycha
Bomba do kwadratu


Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 574
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń

Ostatnio z Ropusznikiem pogadałam i powiedziała:
- Najlepiej złapać żabę, wypatroszyć...
A ja dokończyłam:
- ...i zrobić odlew gipsowy?
reh reh reh
Zobacz profil autora
Madame.H
Zwyciężczyni Wielkiego Dyktanda


Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: mam wiedzieć

Mycha napisał:
Ostatnio z Ropusznikiem pogadałam i powiedziała:
- Najlepiej złapać żabę, wypatroszyć...
A ja dokończyłam:
- ...i zrobić odlew gipsowy?
reh reh reh

Doobre, aczkolwiek mam wrażenie, że o takich okropieństwach się nie rozmawia przy jedzeniu Laughing
Wkrótce spróbuję dac nowy przepisik Exclamation
Zobacz profil autora
Mycha
Bomba do kwadratu


Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 574
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń

"Wkrótce"? Ostatni twój przepis był 5 miesięcy temu! :)
Zobacz profil autora
Madame.H
Zwyciężczyni Wielkiego Dyktanda


Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: mam wiedzieć

Wiem, dlatego czas przeszukać gazety i znaleźć coś ciekawego :D
kruche ciasteczka
SKŁADNIKI
*450g mąki
*300g masła
*1 jajko
*150g cukru
*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Można też dodać np- rodzynki migdały, zapachy, wiórki kokosowe... co kto lubi :)
PRZEPIS:
1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, cukier, proszek do pieczenia i masło. Masło przesiekać nożem.

2. Do ciasta dodać według upodobań: cynamon, kakao, zapach midałowy, rumowy, waniliowy lub skórkę otartą z cytryny.

3. Bardzo szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

4. Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Układać je na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Można posmarować je rozkłuconym jajkiem i posypać cukrem.

5. Piec w 180 stopniach 10-12 min

z powodu braku czasu przepis kopiowany ze strony [link widoczny dla zalogowanych]

Szarlotka
SKŁADNIKI
*2 szklanki kaszy manny
*2 szklanki mąki krupczatki
*2 szklanki miałkiego cukru pudru
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*3/4 kostki masła
*ok 2 kg. jabłek np. renety

PRZEPIS:
wszystkie cztery sypkie składniki wymieszać razem starannie.
średnią tortownicę /mała też może być/ wysmarować masłem, rozsypać 1/3 warstwy sypkiej mieszanki , na to rozłożyć poszatkowane na grubej jabłka /połowę jabłek/na to rozsypać mieszankę sypką /następna 1/3 część/ znowy jabłka i na wierzch reszta sypiego ciasta .
nawierzch ciasta rozłożyć wiórki masła. wstawić do piekarnika na 180 stopni . piecze się ok 50 min aż zrumieni się wierzch ,można zostawić w piekarniku potem już wyłączonym. najlepsze jest następnego dnia.oczywiście można polukrować. najważniejsze jest w tym masło aby równomiernie się roztopiło,rozlało po wierzchu

źródło-http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis1535.html
ps- wiem, że są błędy, ale na arzie nie mogę poprawić, bo zaraz jadę
Zobacz profil autora
Mycha
Bomba do kwadratu


Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 574
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń

Mniaam... musi być pyszne :)
Zobacz profil autora
Madame.H
Zwyciężczyni Wielkiego Dyktanda


Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: mam wiedzieć

ciastek nie jadłam, ale szarlotkę owszem :) Ciocia zrobiła :D
Zobacz profil autora
Mycha
Bomba do kwadratu


Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 574
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń

Aha, ten... tego... nie za bardzo wiem, co to jest krupczatka :)
Może mi (albo nam, bo wydaje mi się, że krupczatka to taki owoc, który sama znalazłaś w tropikalnej dżungli i nadałaś temu nazwę Jęzor) uprzejmie wyjaśnisz, co to za... ekhm, jak to nazwać? Co to za krupczatka Jęzor
Zobacz profil autora
AnOnIm
Ropuch


Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ToRuŃ

O lol... Krupczatka to jest mąka...
Zobacz profil autora
Mycha
Bomba do kwadratu


Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 574
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń

Czy ja się pytałam ciebie? Chyba nie.
Zresztą, to i tak dobrze, że to nie jakaś kupa którą zrobił jakiś ptak bo najadł się krupniku... Jęzor
Zobacz profil autora
Madame.H
Zwyciężczyni Wielkiego Dyktanda


Dołączył: 07 Lut 2007
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: mam wiedzieć

Potwierdzam, że krupczatka to mąką :)
Żeby nie byłó nudno daje kilka przepisów na świąteczne słodyczki :)
A zatem(bo od więc się zdania nie zaczyną Jęzor )
Więc, to znaczy ZATEM przepisik :)
____________________
SKŁADNIKI
30 dag mąki ziemniaczanej
50 dag maki pszennej
30 dag masła albo margaryny
20 dag cukru pudru
5 żółtek
łyżka śmietany
mak, kakao, olejki zapachowe, alkohol, biała i ciemna polewa
WYKONANIE

Mąkę posiekać z zimnym tłuszczem i cukrem pudrem. Dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto.Trzeba je trochę pomęczyć łapkami, bo na początku jest mocno sypkie, dopiero po kilku minutkach ładnie się zagniata.

Ciasto podzielić na kilka części. Do jednej dodać olejek waniliowy albo migdałowy, rozwałkować i wycinać różne kształty.
Do drugiej dosypać łyżkę maku i olejek rumowy albo waniliowy i też wycinać jakieś gwiazdki i choinki foremką.

Do trzeciej dodać łyżkę kakao i postępować jak wyżej.
Można też nakładać mniejsze kółeczko z kakao na większe kółko z białego ciasta.

Z następnej porcji wycinać szklaneczką kółka, a na środku wyciąć dziurki. Nakładać krążek z dziurką na pełne kółeczko, a wgłębienie wypełniać marmoladą (nie dżemem na żelfixie, bo wypłynie).

Można też spróbować wywałkować niewielkie prostokąty, wzdłuż dłuższego końca nakładać marmoladę, sklejać brzegi i toczyć rurki (takie są chyba najlepsze).

Ciasteczka układać na blasze wyłożonej sreberkiem (nie trzeba go smarować tłuszczem) i piec w 180 stopniach przez 10-15 minut tak, żeby się za mocno nie zrumieniły.
Dekorować pokrojonymi bakaliami, posiekanymi orzechami, płatkami migdałowymi, wzorkami z czarnej i białej polewy wyciskanymi z opakowania przez mała dziurkę i różnokolorową cukrową posypką.

Ciasteczka są bardzo efektowne, naprawdę kruchutkie, wręcz sypkie, dzięki dużej ilości mąki ziemniaczanej i można je długo przechowywać. Jeżeli nie chcecie, żeby ciastka tak mocno się kruszyły, dodajcie więcej mąki pszennej, a mniej ziemniaczanej.
Zobacz profil autora
Mycha
Bomba do kwadratu


Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 574
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń

A...a...a... A to są pierniczki co nie? Jęzor
Bo nawet nie napisałaś, co to jest, tylko jakieś słodyczki. "Nie wiesz, co jesz" - czyli jak wyjdzie mi krupnik, a to miały być pierniczki, ale o tym nie wiedziałam...
Zobacz profil autora
Magiczne ( i nie tylko) przepisy Madame.H!!!
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Odpowiedz do tematu